28 Mart 2015 Cumartesi

SİNÜZİT NEDİR?


Sinüzit sinüslerin iltihaplanması ve şişmesine verilen isimdir. Üst solunum yolu enfeksiyonları sinüzite yol açar. Etken bakteri ya da virüslerdir. Alerji de sinüzite neden olabilir.

Burundaki tıkanıklık sonucunda sinüslerin boşalması bozularak içlerinde bakteri kalabilir ve bu bakteriyel sinüzite neden olabilir.Bakteriyel sinüzit, viral sinüzite göre kişinin kendisini daha fazla hasta hissetmesine neden olur. Bakteriyel sinüziti olan bir kişi viral sinüziti olan birine göre daha fazla yüz ağrısı ve şişme hisseder ve ayrıca ateşi de çıkabilir.

Sinüs Nedir?

Sinüsler, kafanın iki yanında burun etrafında bulunan nemli hava boşluklarıdır. Alın sinüsleri, Etmoid sinüsler, maksiler sinüsler ve sfenoid sinüsler olmak üzere çeşitlidirler.

Sağlıklı olduğumuzda sinüslerimiz hava ile dolar ve bu sayede yüz kemiklerimiz daha az yoğun olur ve ağırlık olarak da daha hafif olurlar. Eğer sinüsler olmasaydı kafatasımız gün boyunca kafamızı elimizle taşımamızı gerektirecek kadar ağır olurdu. Sinüsler ayrıca ses kalitesini de yükseltirler.

Normalde solunum yolu mukozasının bir devamı olduklarından üst solunum yolu enfeksiyonlarından etkilenirler.

Sürekli burun tıkanıklığı, sabahları baş ağrısı ile kalkıyorsanız ve gözlerinizin etrafında şişlik olduğunu fark ediyorsanız sinüzitiniz olabilir. Sinüzit rahatsız edici hatta bazen ağrılı olabilir ama genelde çok ciddi değildir.

sinuzit

Sinüzitin belirti ve semptomları


Bakteriyel sinüzitin belirtileri şunlardır:

- Tıkanık veya akan burun ile beraber 10-14 boyunca azalma göstermeden devam eden gün içi öksürüğü
- Burundan mukus akması ( bu hem bakteriyel hem de viral sinüzitte gözlenir ama sürekli ve yoğun akıntı genelde bakteriyel sinüzit belirtisidir)
- Gözlerin etrafında sürekli ağrı veya şişme
- Yanak kemiklerinin içinde veya etrafında ağrı ve hassasiyet
- Başınızda sürekli bir basınç hissi
- Sabah kalktığınızda veya başınızı öne eğdiğinizde baş ağrısı
- Dişinizi fırçaladıktan sonra bile devam eden kötü ağız kokusu
- Üst dişlerde ağrı
- 39°C den yüksek ateş

Bazı kişilerde kuru öksürük ve gece uyumada zorluk da gözlenebilir. Bazı kişilerde de mide ağrısı ve mide bulantısı gözlenir.

Nasıl tedavi edilir?

Eğer doktorunuz bakteriyel sinüzit için antibiyotik tedavisi önermişse, antibiyotiği 3 hafta kadar kullanmanız gerekebilir. Ayrıca burun açıcı başka ilaçlar da verilebilir. Eğer sinüzitiniz alerji sonucu ise, doktorunuz antihistaminik kullanmanızı tavsiye edebilir.

Sinüziti engelleyebilir miyim?

Evinizde bir kaç basit değişiklik yaparak sinüzit olma riskinizi azaltabilirsiniz. Soğuk havalarda, nem verici makineler kullanıp sinüslerinizin kuru ve sıcak havadan dolayı rahatsız olmasını engelleyebilirsiniz. Nem verici makineyi sık sık temizleyiniz çünkü bazı kişilerde alerjiye neden olan küf daha çok nemli ortamlarda oluşur.

Allerjinin kontrol altına alınması sinüzit ataklarını azaltabilir.

Sinüzitin kendisi bulaşıcı değildir ama genelde ön belirtisi nezledir ve bu da aile bireylerine ve arkadaşlarınıza bulaşabilir. Mikropların bulaşmasını engellemenin en etkili yolu elleri sık sık çok iyi yıkamaktır. Kullanılmış mendilleri tekrar kullanmayınız ve bir kişi hapşırdığında mümkün oldukça uzak durunuz.

Kendimi daha iyi hissetmek için ne yapabilirim?

Eğer doktorunuz antibiyotik veya farklı bir ilaç verdiyse, doktorunuzun önerilerini dikkatlice uygulayın. Aksi halde sinüzitten kurtulmanız zor olabilir ve sinüzit eğer ilk seferde tam olarak tedavi edilmezse kısa surede tekrar gelişebilir. Kendinizi iyi hissediyor olsanız dahi doktorunuzun belirttiği sure boyunca antibiyotik kullanmaya devam ediniz. Bu şekilde enfeksiyona neden olan tüm bakterilerin olması sağlanır.

Bol bol dinlenin ve bol sıvı için. Böylece vücudunuzun savunma sistemi de antibiyotikler ile beraber hastalığa karşı çalışabilecektir.

Serinletici ve nem verici bir cihaz sinüslerinizi yatıştırabilir. Sıcak kompres genelde yüz ağrısını dindirir. Bazı doktorlar burun kanallarının nemli kalmasını sağlamak için burun damlaları önerirler.
İlaç veya herhangi bir tedaviye cevap vermeyen durumlarda, endoskop ile sinüzit ameliyatı bir alternatif olabilir. Endoskop ucunda ışık olan ince ve esnek bir tüptür. Endoskop yardımı ile sinüs kanalları incelenir. Daha sonra çeşitli araç gereçler yardımı ile tıkanıklığı yaratan neden ortadan kaldırılır. Bu prosedür burun boşluğunda tıkanıklığa neden olan bir kemiğin küçültülmesi, bir dokunun veya polipin alınmasını içerebilir. Akışı sağlamak için dar olan sinüs açıklığını genişletmek de bir alternatif olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder