7 Mayıs 2015 Perşembe

BRADİKARDİ

BRADİKARDİ
Bradikardi, kalp hızının normalden daha yavaş olmasıdır. Kalp genellikle dakikada 60 ile 100 defa arasında atar. Buna nabız değeride denir.  Ancak Bradikardi durumunda kalp atışları 60 tan daha düşüktür. Eğer kalp vücuda oksijen bakımından zengin kanı yeterli miktarda pompalama yapamıyorsa Bradikardi ciddi bir sorun olur. Ancak Bradikardi bazı insanlarda belirti ve komplikasyonlara neden olmaz.
Kalp üzerine yerleştirilen kalp pilleri ve uygulanan diğer tedavi seçenekleri Bradikardi sorununu düzeltmeye ve kalbi uygun ritimde tutmaya yardımcı olmaktadır.
BELİRTİLER
Eğer kişide Bradikardi varsa, beyin ve diğer organlar ihtiyaç duydukları oksijen miktarını alamayabilir. Bradikardi rahatsızlığı olan birisi yaygın olarak aşağıdaki belirtilerle karşılaşabilir:
• Bayılma ya da bayılmaya yakın bir hale gelme
• Baş dönmesi
• Zayıflık
• Yorgunluk
• Nefes darlığı
• Göğüs ağrıları
• Zihin karışıklığı veya hafıza sorunları
• Fiziksel aktiviteler sırasında kolayca yorulma
Normal kalp atım hızı ne zaman normaldir?
Dinlenme konumunda olan genç yetişkinler ve eğitimli sporcular gibi bazı insanlarda dakikadaki nabız sayısının 60 tan az olması normal karşılanabilir. Bu insanlar için Bradikardi bir sağlık sorunu olarak kabul edilmez.
Ne zaman doktora görünmeli?
Bir dizi koşul Bradikardi belirtilerine neden olabilir. Belirtiler fark edildikten sonra doğru tanı konması ve uygun tedavi uygulanması önemlidir. Eğer bayılırsanız, nefes darlığı çekerseniz ya da birkaç dakikadan daha fazla süren göğüs ağrıları yaşarsanız bir doktora görünmeniz gerekir.
NEDENLERİ
Bradikardi’ye kalbin kendisinde ya da kalbin dışında başka organlarda mevcut olan sorunlar neden olabilir. Kalp dışında oluşan Bradikardi nedenleri arasında en yaygın görüleni uykudur. Uyuyan yetişkinlerde dakikadaki kalp ritmi sık sık 40 veya daha altındaki değerlere düşebilmektedir. Yavaş kalp atışının en çok görüldüğü kişiler arasında dinlenme halindeki sporcular da gösterilebilir.
Bradikardi’ye neden olabilen hastalıklara sarılık, kalkanbezi hormonu yetersizliği, beyin kanaması ve uru gösterilebilir. Ayrıca aspirin benzeri ilaçlar ile Digitalis gibi ilâçların zehirlemeleri de neden olabilir. Vagus siniri (onuncu kafa siniri) nin normalden daha fazla aktif olması durumunda ortaya çıkan ve “Gagal krizi” adı verilen durumlarda da geçici Bradikardi belirtileri ortaya çıkabilir.
Kalp içerisinde Bradikardi’ye kalbin pompalama mekanizmasını ve hızının kontrol eden normal elektrik sinyallerini bozan etkenler neden olur. Birçok etken kalbin elektrik sisteminde sorunlara yol açabilir.Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
• Yaşlanmaya bağlı olarak kalp dokusunda oluşan hasar,
• Herhangi bir kalp hastalığı veya kalp krizinden dolayı kalbin zarar görmesi,
• Yüksek kan basıncı (hipertansiyon),
• Doğumla gelen kalp kusurları (konjenital kalp defekti),
• Kalp dokusunda enfeksiyon (miyokardit)
• Kalp ameliyatı nedeniyle komplikasyon gelişmesi,
• Tiroit bezinin yetersiz çalışması (hipotiroidizm),
• Elektriksel uyarıların yapılması için gerekli olan mineralli maddelerde dengesizlik,
• Uyku sırasında solunum durmasına yol açan Obstrüktif uyku apnesi,
• Romatizmal ateş veya lupus gibi enflamatuar hastalıklar,
• Organlarda demir birikimi(Hemokromatozis),
• Yüksek tansiyon ve psikoz gibi diğer kalp rahatsızlıkları için kullanılan bazı ilaçlar.
Geçici Bradikardi Sebepleri:
  • Vücudumuzda yer alan önemli elektrolitlerden olan potasyumun serum potasyum düzeyinin 5 meq üzerine çıkması durumu “hiperkalemi” olarak adlandırılır. Ancak 6- 7 meq veya 7 üzerindeki değerler acil ve hızlı  tedavi gerektiren durumlardır. En çok böbrek yetmezliği olan hastalarda gözlenir. Pek çok ilaç tedavisi de hiperkalemiye neden olabilir. Ağrı kesici de bu ilaçlara dâhildir. Hiperkalemi tedavi edilmez ve ilerlerse Bradikardi ve kalp durması yaşanabilir.
  • İlaç zehirlenmeleri de sık sık karşılaşılan geçici Bradikardi nedenlerindendir. Digoksin zehirlenmesi, beta-blokerler, kalsiyum kanal blokerinin fazla alınması ve ritim düzenleyici ilaçların kullanımı Bradikardi ile sonuçlanabilir.
  • Kalp ameliyatlarından sonra şikâyet yaratan Bradikardi durumlarında geçici pil ile hemen müdahale edilmesi gereklidir.
Kalpteki elektrik devresi iki kulakçık ve iki karıncık olmak üzere kalbin dört odacığından oluşur. Kalbin normal ritmi “Sinüs düğümü” adı verilen doğal bir kalp pili tarafından kontrol edilir. Sinüs düğümü her kalp atışını başlatmak için elektrik sinyalleri üretir. Sinüs düğümünden çıkan elektrik sinyalleri karıncıkları harekete geçirerek kulakçıklara doğru kan pompalanır. Elektriksel uyarıları daha sonra atriyoventriküler düğüm (AV düğümü) adı verilen hücre kümelerine ulaşır. AV düğümü de elektrik sinyallerini “His demeti” adı verilen özel bir hücre koleksiyonuna gönderir.
Kalpte sürekli dönen elektrik sinyalleri sağ ve sol karıcığı hareket ettirerek, sol karıncıktan vücuda temiz kan, sağ karıncıktan da akciğere de kirli akan akımını sağlarlar. Temiz kanın kalbin sol karıncığından çıkıp vücudu dolaştıktan sonra kalbin sağ karıncığına gelmesine “büyük kan dolaşımı” denir. Kalbin sağ karıncığından çıkan kirili kanın akciğerlerde temizlenip tekrar kalbin sol karıncığına dönmesine ise “küçük kan dolaşımı” denir.
Kalbin düzgün şekilde çalışmasını sağlayarak vücutta büyük ve küçük kan dolaşımı sağlayan elektrik sinyallerinin yavaşlaması ya da bloke olması durumunda Bradikardi ortaya çıkar.
Sinüs düğümü sorunları
Bradikardi genellikle sinüs düğümünde başlar. Yavaş kalp hızı sinüs düğümünde gerçekleşen aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir:
• Elektrik sinyallerinin normal hızından daha yavaş şekilde akması,
• Sinyallerin durması ya da düzenli bir oranda oluşmaması,
• Elektrik sinyallerinin kulakçıklara yetişmeden kesilmesi
Bazı kişilerde sinüs düğümü sorunları kalp ritminin yavaş ya da hızlı olmasına neden olabilir (Bradikardi-taşikardi sendromu).
• Birinci derece kalp bloğu. Kalp bloğunun en hafif formlarında, kulakçıklardan çıkan tüm elektrik sinyalleri karıncıklara ulaşır ancak sinyallerin hızında yavaşlama vardır. Birinci derece kalp bloğu nadiren belirti verir ve eğer elektrik sinyali iletiminde aksaklık yoksa tedaviye ihtiyaç duyulmaz.
• İkinci derece kalp bloğu. İkinci derece kalp bloğunda, tüm elektrik sinyalleri kulakçıklara ulaşamaz. Bazı sinyaller yavaşlayarak kesintiye uğrar. Bazıları ise düzensiz bir ritimde gelir.
• Üçüncü derece (tam) kalp bloğu. Üçüncü derece kalp bloğunda, kulakçıklardan çıkan sinyallerin hiçbiri karıncıklara ulaşamaz. Bu durumda kalp pili devreye girer ve sinyal üretimi sağlar. Kalp pilleri ile üretilen elektrik siyalleri bazen güvenilir olmamakta ve güçsüz elektrik sinyalleri üretebilmektedir.
• Dal bloğu. Sol dal bloğunda karıncık içindeki iletim sisteminde sol dal iletimi kesintiye uğramıştır. Toplumda yüzde 0,1 -1 oranında gözlenen bir durumdur. Sol dal bloğu genellikle kalp hastalığı olan kişilerde görülmektedir ve ileti bozuklukları içinde en ciddi olanıdır.
Sağ dal bloğu ise toplumda sık görülen bir durumdur. Bu hastaların birçoğunda altta yatan kalp hastalığı yoktur. Altta yatan kalp hastalığı olmadığı için de önemi sayılmamaktadır. Sağ dal bloğu klinik bir anlam taşımayabileceği gibi kronik akciğer hastalıklarında ve doğumsal kalp hastalıklarından atriyal septal defektte sık olarak görülmektedir. Hastalarda şikâyet oluşturmadığından dolayı herhangi bir tedavi gerektirmez. Tanı konulan hastalarda ileri tetkik açısından “ekokardiyografi” testi yapılması yeterlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder