19 Nisan 2015 Pazar

ENDOKRİN SİSTEM

Endokrin Sistem

Endokrin sistem nedir?Endokrin sistem, iç salgı bezlerinin oluşturduğu bir sistemdir. İç salgı bezleri, hormon sentez ve salgısı yapan organlardır. Hormonlar, vücudumuzdaki değişik aktiviteleri kontrol eder.  Hormonların farklı tipleri, üreme, metabolizma, büyüme ve gelişmeyi kontrol eder. Hormonlar ayrıca çevremize verdiğimiz tepkiyi de kontrol eder ve vücudumuzun fonksiyonları için gerekli uygun miktarda enerji ve besini sağlamaya yardımcı olurlar.
Endokrin sistemi oluşturan salgı bezleri, hipotalamus, hipofiz, tiroid, paratiroid, pankreas, yumurtalıklar (kadında overler, erkekte testisler) ve böbreküstü bezleridir.
Endokrinoloji bölümü hangi hastalıklarla ilgilenir?Endokrinoloji, aşağıdaki hormon dengesizliği ve problemlerinin tanı ve tedavisi ile ilgilenir:
- Diyabet
- Tiroid hastalıkları
- Metabolik bozukluklar
- Hormonların fazla ya da az üretimi
- Menopoz
- Osteoporoz
- Hipertansiyon
- Yağ metabolizması ile ilgili hastalıklar
- İnfertilite (kısırlık)
- Büyüme geriliği (boy kısalığı)
- Salgı bezlerinin tümörleri
- Şişmanlık
D vitamini eksikliği ve kemik erimesiD vitamini eksikliği, erişkinde osteomalazi ve çocuklukta raşitizm denilen kemik mineralizasyon bozukluğuna neden olurlar. Bu hastalıklarda kemikteki kalsiyum miktarı, olması gerekenin altındadır.
Kemik erimesinden kastedilen ise osteoporoz denilen hastalıktır. Kadınlarda menopoz sonrasında ve erkeklerde testis fonksiyonlarının kaybı durumunda ve de bazen yaşlanmaya bağlı olarak kemik kırıkları riskleri artabilir.
Üreme/kısırlıkAdet düzensizlikleri, polikistik over sendromu (PKOS) ve impotansı (cinsel güçsüzlük) içerir.
Hipofiz beziHipofiz bezi, sıklıkla vücudun ana salgılayıcı bezi olarak isimlendirilir, çünkü diğer salgı bezlerinin kontrolü ondadır. Hipofiz bezi, bazı önemli hormonları üretir. Hipofiz hormonlarının fazlalığı ya da azlığı, kısırlık (infertilite), adet bozuklukları, büyüme bozuklukları (aşırı büyüme veya kısa boy), kortizol dengesizlikleri (şişmanlık veya zayıflık) ve prolaktin hormonu fazlalıklarına yol açabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder