19 Nisan 2015 Pazar

TANSİYON?

                                       
                                                       TANSİYON?
Genelde pek çok insan tansiyonu olduğunu ve bundan rahatsızlık duyduğunu söyler ama sorulduğu zaman tansiyon ne demektir bilemez. Tansiyon damarlarda dolaşan kanın damar çeperlerine yani duvarlarına yaptığı basınçtır. Kısaca kan basıncı da denebilirtansiyon için, damar yolu ile tüm vücudu dolaşan kanın damarlara uyguladığı basınç tabiatı ile bütün vücudu etkiler. Genellikle bir kez baş gösterdi mi kurtulması zor veya imkansızdır, onunla yaşamayı öğrenmeniz gerekir. Tansiyonun ölçülebilen normal değerleri vardır ve bu değerlerin üstüne çıktığında veya altına düştüğünde sorunlar başlar. Büyük ve küçük olmak üzere tansiyon 2 kategoride ölçülür. Normal sağlıklı bir insandaki tansiyon değerleri en çok 14, en az da 9 olmalıdır, ideal tansiyon ise 11-7 olarak belirlenmiştir. Hipertansiyon dediğimiz yüksek kan basıncı küçük tansiyon ile doğrudan alakalıdır.
Tansiyon belirtileri nasıl anlaşılır?
Tansiyonun en belirgin özellikleri baş ağrısı, kulaklarda uğultu, baş dönmesi, sersemlik hissi ve bazı kişilerde kusmadır. Yukarıda saydığımız belirtiler hemen tansiyon hastası olduğunuz anlamına gelmez ama ölçerek bu değerlerin üstünde veya altında seyreden kan basıncınız var mı diye öğrenebilirsiniz. Doktorların kullandığı steteskoplu tansiyon aletleri en kaliteli ölçüm yapılacak aletlerdir ancak son yıllarda piyasalarda rahatlıkla bulabileceğiniz dijital ölçüm yapan tansiyon aletleri de vardır ve kan basıncını ölçmek bu aletlerle çok kolaydır. Teknoloji ilerledikçe tansiyon aletlerinde de yenilikler yapıldı, kolye şeklinde olan veya parmaktan bile kan basıncı değerlerini ölçebilen aletler geliştirildi. Tansiyon ölçeceğiniz zaman rahat ve oturur veya yatar bir pozisyonda ve dinlenmiş olmanız gerekir. Tansiyonun değişik değerlerde ölçülebildiği durumlar vardır, açlık, tokluk, aşırı yorgunluk, bir başka hastalık durumunda ve buna benzer etkenlerle ölçülen tansiyonların değerleri farklı olabilir. Tansiyon hastalığının neden oluştuğu konusunda uzmanlar net olarak bir şey söyleyemiyorlar ama genetik olması kuvvetle muhtemel.
Tansiyon neden etkilenir?
Kan, damarlar yolu ile bütün vücudu dolaştığı için, bu damarlara yapılan basınç her organı etkiler ve bazı hastalıkların tetiklenmesine neden olur. Kalp krizi bunlardan biridir, en önem verilmesi gereken hastalıklardan biridir tansiyon. Bahsettiğimiz şikayetlerden biri uzun süre yakanızı bırakmıyorsa hemen işin uzmanı olan bir doktora görünmelisiniz. Onun yapacağı değerlendirmeler ışığında tansiyon hastası olup olmadığınız anlaşılacaktır. Kronik rahatsızlıkların başında gelen tansiyon ilaç kullanımı ile kontrol altında tutulabilir. İlaçları aksatmamak, doktorun önerilerini harfiyen uygulamak ve fazla kilo almamak lazımdır. Ailesinde genetik olarak tansiyon hastalığı bulunanların potansiyel tansiyon hastası olabileceği düşünülünce onların çok daha dikkatli davranmalarında yarar vardır. En ufak bir şikayette doktor gözetiminde olmalısınız. Kendi başınıza alacağınız bazı önlemler de vardır ki bunların başında tuzsuz yemek gelir, tuzdan kesinlikle uzak durmalısınız. Spora yönelmeli, en azından basit egzersizleri hayatınızın bir parçası haline getirmelisiniz. Hiçbir şey yapamazsanız bile günde yarım saat yürüyerek bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder