19 Nisan 2015 Pazar

REFLÜ NEDİR?

                     
                                           REFLÜ NEDİR?
Neredeyse herkesin şikayet etmeye başladığı reflü çok sık görülen ve ekşimelerle insanı çok rahatsız eden bir hastalıktır, yanmalar, hazımsızlık en belirgin özelliğidir. Yemeklerden sonra görülen bu belirtiler gerçekten de insan sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Bazen ağza kadar yükselen mide asitleridir bunun tek sebebi ve beslenme ile doğrudan ilintisi vardır. Toplumun % 15 ila 20 sinde görülen bu rahatsızlık kadınlarda daha yaygındır ama erkeklerde de yok değildir, çocuklarda bile görülen ve bazı yaşlıları oldukça fazla rahatsız eden bu sorunun dikkat edilerek ortadan kaldırılması mümkündür. Mide asitlerinin yol açtığı yanmalar yüzünden insanların omuzları ve kolları bile etkilenmektedir. Bazen de kalp krizi gibi kendini gösterir ve kolun büyük bir kısmını etkisi altına alır. Sizi uykunuzdan bile uyandıracak kadar yanmalarla karşılaşabilirsiniz, sırt üstü yatmak veya öne doğru eğilmek de bunun şiddetini arttırır.
Reflü belirtileri nelerdir?
Daha çok yemek sonrasında yanmalar sonucunda ağza kadar yükselen ve hoş olmayan bir tat bırakan ekşi sular insana hayatı zehir edecek boyutlardadır. Ağız kokusu, sık, sık ve aşırı geğirmeler, hıçkırık, şişkinlik hissi, kolay geçmeyen öksürükler diğer belirtiler arasındadır. Ses tellerinde nodül oluşmasına bile neden olabilir reflü. Yemek yemeye başlar başlamaz, midemiz bu yenilenleri sindirmek amacı ile asit üretmeye geçer. Yemek bittikten sonra da bu asitlerin bir kısmı taşarak yemek borusunu yakmaya ve tahriş etmeye başlar ki bu da reflü oluşması demektir. Bazen yemek borusu, bu asit taşmaları yüzünden kalıcı hasarlar alabilir. Yemek borusu aside karşı koyacak maddelerle kaplı değildir, midede ise zaten asitlere karşı koruma duvarı vardır ve en çok etkilenen yemek borusu olur. Aslında yemek borusu ile mide arasında yemek yerken her lokmanın geçişine izin veren ve bir kapı görevi gören mekanizma vardır ama her hangi bir sebepten dolayı bu mekanizma bozulursa asitler dışarı taşma eğilimi gösterirler.
Reflü neden olur?
Çok yemek, yemek ve yemekten hemen sonra yatmak reflüyü tetikleyen unsurlardır. Ameliyat olarak bu sıkıntısına son veren hastalar vardır ama her reflü için operasyon gerekmeyebilir. Hastanın yaşı da önemlidir, ne kadar genç ise o kadar ameliyatla iyileşme şansı artar. Çok sık görülen reflüler, yemek borusunda oluşan hasarın büyüklüğü de ameliyatı çabuklaştıran etkenler arasındadır. İlaç tedavisi uygulandığı halde bir türlü geçmeyen problemler sonrasında da ameliyat önerilmektedir. Laparaskopi ile yani kapalı diye bilinen yöntemlerle yapılan operasyonlar neticesinde hem hastalar ameliyatı çok daha çabuk ve kolay atlatırlar ve hem de başarı oranı yüksektir. Bu operasyonlardaki başarı oranı % 90 ile % 100 arasındadır ki oldukça yüksek bir orandır. Çok yemek yememek, yüksek bir yastıkta yatmak, çikolata ve sigaradan uzak durmak reflünün tetiklenmesini engelleyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder